Posted on

Επίδεσμοι Ακινητοποίησης από Γύψο ή από Πολυμερές ;

επίδεσμοι ακινητοποίησης

Επίδεσμοι Ακινητοποίησης από Γύψο ή από Πολυμερές ;

Ποιές είναι οι διαφορές;

Όταν ένα οστό υποστεί κάταγμα ο Θεράπων ιατρός επιδιώκει να ανατάξει τα σπασμένα κομμάτια και να τα διατηρήσει στη σωστή ανατομική τους θέση για να «κολλήσουν», δηλαδή να πωρωθεί το κάταγμα.

   Ως Κάταγμα ορίζεται η ρήξη της συνέχειας ενός οστού. Ενώ ως Εξάρθρωση ,η διάρρηξη μιας άρθρωσης στην οποία οι σύνδεσμοι έχουν υποστεί βλάβη και τα οστικά άκρα είναι εξ ολοκλήρου παρεκτοπισμένα.[1]

Η αντιμετώπιση ενός κατάγματος μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, από την απλή τοποθέτηση γύψου έως την σύνθετη χειρουργική αντιμετώπιση.


ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΤΑΓΜΑΤΟΣ
Η σταθεροποίηση είναι ένα σημαντικό μέτρο για τη θεραπεία των καταγμάτων και των εξαρθρώσεων.
Οι νάρθηκες και οι επιδεσμοι ακινητοποίησης 
αποτελούν μέσα σταθεροποίησης καθώς συγκρατούν τα οστά στην θέση τους κατά τη διάρκεια της πώρωσης. Επίσης συμβάλλουν στην μείωση του πόνου, του πρηξήματος και του μυϊκού σπασμού καθώς διατηρούν τα οστά σε ακινησία .
Παραδοσιακά το υλικό που χρησιμοποιούνταν ήταν ο Γύψος.

Η ολοένα αυξανόμενη ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες των ορθοπεδικών κλινικών,με την ανάπτυξη της επιστήμης και την πρόοδο στην τεχνολογία,οδήγησε ιατρικούς εμπειρογνώμονες παγκοσμίως να πραγματοποιήσουν μακροχρόνιες και εκτεταμένες έρευνες . Ως αποτέλεσμα των ερευνών αυτών,αναπτύχθηκαν μια σειρά νέου τύπου συνθετικών στερεωτικών υλικών.

Η ανακάλυψη των νέων πολυμερικών υλικών οδήγησε στην δημιουργία νέων πολυμερών-συνθετικών επιδέσμων. Χάρη στα πλεονεκτήματα που παρουσιάζουν κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος σε σχέση με την παραδοσιακή στερέωση με γύψο, καθώς είναι πολύ καλά εφαρμόσιμα στην κλινική ιατρική και παρέχουν εγγύηση για την άνεση και την ασφάλεια του ασθενούς. Παρακάτω αναφέρονται εν συντομία διαφορές μεταξύ των ιατρικών πολυμερικών επιδέσμων και των συνηθισμένων επιδέσμων γύψου.

Επίδεσμοι Ακινητοποίησης από γύψο

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΓΥΨΟΣ;

Γύψος : Ο απλός γύψος είναι το ημιένυδρο άλας του Θειϊκου Ασβεστίου.(γνωστός και ως γυψος του Παρισιου)

(CaSO4·½ H2O) + 3 H2O → 2 (CaSO4.2H2O) + Heat • 1850

Ο γύψος του Παρισιού,μπορεί να περιέχει διοξείδιο του πυριτίου και αμίαντο ως ακαθαρσίες.Και τα δύο αυτά υλικά είναι ικανά να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες και άλλες παθήσεις αν εισπνευστούν.

  • Ο γύψος ή σοβάς του Παρισιού αναμιγνύεται με νερό σε μια εξώθερμη αντίδραση .
  • Η χρήση μάσκας και γαντιών είναι απαραίτητα, σε εργασία με ξηρό γύψο για να αποφευχθεί η εισπνοή θειικού ασβεστίου ή ακαθαρσιών που μπορεί να υπάρχουν στη σκόνη και να εμποδιστεί η επαφή του δέρματος με το γύψο.
  • Επιβάλλεται επίσης σωστή διαχείρηση των υπολειμάτων.Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να πλένεται κάτω από την αποχέτευση καθώς ο γύψος μπορεί να εγκατασταθεί στα υδραυλικά.

Η χρήση γύψου γενικά μειώνει το κόστος και ορισμένες φορές επειδή είναι πιο εύπλαστος για συγκεκριμένη χρήση είναι η καταλληλότερη επιλογή.

Επίδεσμοι Ακινητοποίησης Σύκριση-Διαφορές.

1. Ιατρικός επίδεσμος πολυμερούς:

Κατασκευασμένος από υλικό πολυουρεθάνης, επεξεργασμένος με θερμικό πολυμερές υλικό.Για την κατασκευή ορθοπεδικών υλικών εξωτερικής στερέωσης.

Συνηθισμένος επίδεσμος γύψου: υλικό γύψου, σταθερό σημείο θραύσης.

Ιατρικός επίδεσμος πολυμερούς: κατασκευασμένος από υλικό πολυουρεθάνης, επεξεργασμένος με θερμικό υλικό πολυμερούς, κολλημένος και άλλες διαδικασίες για την κατασκευή ορθοπεδικών υλικών εξωτερικής στερέωσης.

Συνηθισμένος επίδεσμος γύψου: κατασκευασμένος από γύψο, σταθερό σημείο θραύσης.

2.Ιατρικός επίδεσμος πολυμερούς:

Ελαφρύς και λεπτός με πολλές κανονικές μικρές οπές, οι οποίες συμβάλλουν στον εξαιρετικό εξαερισμό , ακόμη και αν στερεωθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άνετοςκαι βολικός για τον ασθενή.

Συνηθισμένος επίδεσμος γύψου:

Δυσκίνητος, ελάχιστα διαπερατός, μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις στην περιοχή όταν χρησιμοποιείται για μεγάλο χρονικό διάστημα και η μακροχρόνια μεταφορά βαρέος επίδεσμου μπορεί να επιβάλει επιβάρυνση στην πληγείσα περιοχή.

Για κατάγματα με μεγάλο χρόνο πωρώσεως μπορεί να επιφέρει καθυστέρηση της πωρώσεως , μυϊκές ατροφίες ,αγκυλώσεις των ακινητοποιημένων αρθρώσεων.

3. Ιατρικός επίδεσμος πολυμερούς: Ακτινοδιαπερατός (σε ακτίνες – Χ) .

Επιτρέπει την λήψη ακτινογραφίας για ολοκληρωμένη κλινική εικόνα του ασθενούς. Συχνά επιβάλλεται να γίνεται κλινικός και ακτινολογικός έλεγχος της πώρωσης του κατάγματος. Η εύστοχη διάγνωση καθορίζει την επιτυχή αντιμετώπιση και την παρακολούθηση της πόρωσης ενός κατάγματος .

Στην περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν ακτίνες Χ για να διαπιστωθεί η κατάσταση , δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί ο επίδεσμος .

Συνηθισμένος επίδεσμος γύψου: δεν είναι ακτινοδιαπερατός .

Για τη λήψη ακτινογραφίας πρέπει να αφαιρεθεί ο γύψος. το οποίο αυξάνει σημαντικά την εργασία του ιατρικού προσωπικού και επιβαρύνει οικονομικά τους ασθενείς.

4. Ιατρικός επίδεσμος πολυμερούς: Ο χρόνος σκλήρυνσης είναι μικρός, μόνο 3-5 λεπτά για την ολοκλήρωση της σκλήρυνσης. Η διαδικασία τοποθετησης είναι πολύ απλή. Το όφελος είναι διπλό καθώς μειώνει την ένταση εργασίας του γιατρού ενώ εξοικονομεί και πολύ χρόνο.

Συνηθισμένος επίδεσμος γύψου: Μακρύς χρόνος σκλήρυνσης, απαιτεί ειδικευμένο προσωπικό.

5. Ιατρικός επίδεσμος πολυμερούς: Διαφοροποιημένες προδιαγραφές, κατάλληλες για διαφορετικά μέρη του σώματος. Ευκολία στη χρήση.

Συνηθισμένος επίδεσμος γύψου: Οι προδιαγραφές είναι παλιομοδίτικες και ορισμένα ειδικά εξαρτήματα ενδέχεται να μην χρησιμοποιούνται, κάτι που είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

6. Ιατρικός επίδεσμος πολυμερούς: Υψηλότερη αντοχή, ενώ μπορεί να προστατεύσει αποτελεσματικά την θεραπευόμενη περιοχή,χωρίς να  προκαλλεί ανεπιθύμητες μεταβολές  στην θεραπευόμενη περιοχή. Η κίνηση των αρθρώσεων διευκολύνει στην διόρθωση της βλάβης του αρθρικού χόνδρου.

Συνηθισμένος επίδεσμος γύψου: Χαμηλή αντοχή. Δυσκαμψία (νοσος του γυψου) .

ΠΗΓΕΣ

[1]Επειγουσα Ιατρική” Μεταφορά και Αντιμετώπιση Βαρέως Π’ασχοντος και Τραυματία”

ΑΑΟS BROKEN HILLS PUBLISHERS LTD