Posted on

Ανέπαφα Θερμόμετρα Υπέρυθρων

ανέπαφα θερμόμετρα υπέρυθρων

Ανέπαφα Θερμόμετρα Υπερύθρων IR

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΡΕΤΟΣ

Ο οργανισμός μας διαθέτει έναν ομοιοστατικό μηχανισμό που διατηρεί τη θερμοκρασία του σώματος μας σταθερή . Η κανονική  μας θερμοκρασία είναι συνήθως  36,6 -36,7 ο C (περιοχή μασχάλης) αλλά μπορεί να παρουσιάζει μικρές  διακυμάνσεις από άτομο σε άτομο λόγω φύλου ,ηλικίας, θερμοκρασία περιβάλλοντος, στρες  κλπ.

Ωστόσο, σε περίπτωση γενικευμένης μικροβιακής μόλυνσης, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει. Αυτή η μη φυσιολογική υψηλή θερμοκρασία του σώματος, ονομάζεται πυρετός. Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια αλλά  μηχανισμός που αντιμετωπίζει τους μικροοργανισμούς μετά την είσοδό τους στον ανθρώπινο οργανισμό . Η άνοδος της  θερμοκρασίας  δρα κυτταροτοξικά  και δημιουργεί δυσμενές περιβάλλον εμποδίζοντας την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων καθώς και τον πολλαπλασιασμό των ιών .Παράλληλα ενεργοποιεί  το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού  ενισχύοντας τη δράση των φαγοκυττάρων.

ΑΙΤΙΕΣ ΠΥΡΕΤΟΥ

Ο πυρετός μπορεί να οφείλεται σε λοιμώδη αίτια: Μικροβιακές λοιμώξεις :  Ιογενείς ή βακτηριακές  και σε μη λοιμώδη αίτια όπως : Χορήγηση φαρμάκων, κακοήθεις νεοπλασίες  ,αυτοάνοσα νοσήματα , κλπ

https://medlineplus.gov/fever.html

ΣΗΜΑΣΙΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗΣ

 • Η σωστή μέτρηση της θερμοκρασίας του σώματος και η παρακολούθηση της είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή παροχή νοσηλευτικής φροντίδας σε έναν ασθενή.
 • Αποτελεί βασικό δείκτη ,που αξιολογείται από τον κλινικό γιατρό ή φροντιστή ενός ασθενούς και  φανερώνει την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών προσεγγίσεων που έχουν εφαρμοστεί .
 • Μπορεί να συμβάλλει  στην ανίχνευση πιθανών νοσούντων ατόμων, μέσα σε ένα πληθυσμό . Γεγονός που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα καθώς βρισκόμαστε μέσα στην δίνη της πανδημίας  CoVid -19.

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ

Η μέτρηση της θερμοκρασίας ενός σώματος γίνεται με τη βοήθεια θερμοευαίσθητων οργάνων που ονομάζονται θερμόμετρα .Υπάρχουν διαφορετικά είδη θερμομέτρων τα οποία διαφέρουν ως προς τη μέθοδο και την αρχή λειτουργίας τους  ,ως  προς το υλικό κατασκευής, την ταχύτητα της μέτρησης, τον τρόπο χρήσης ,την ασφάλεια, κ.α. Επίσης διαφέρουν ως  προς την αξιοπιστία, την ακρίβεια και την εγκυρότητα.

 • Στα διάφορα είδη θερμομέτρων περιλαμβάνονται :
 • Τα Γυάλινα υδραργυρικά θερμόμετρα,
 • τα ηλεκτρονικά ,
 • οι θερμίστορες ,
 • τα θερμικά ζεύγη και
 • τα θερμόμετρα υπέρυθρης ακτινοβολίας. Σελ 20
 • Ανάλογα με το είδος του θερμομέτρου οι μετρήσεις μπορούν να λαμβάνονται με επαφή ή ανέπαφα.

 

ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ

Οι διαφορετικές περιοχές του ανθρώπινου σώματος παρουσιάζουν διαφορετική θερμοκρασία .Η κυκλοφορία του αίματος μέσα στα αγγεία  είναι ένας καθοριστικός παράγοντας στην διάδοση της θερμότητας μέσα στο σώμα. Για τη λήψη μιας αξιόπιστης μέτρησης της κεντρικής θερμοκρασίας του σώματος ,θα έπρεπε να μπορεί να μετρηθεί η θερμοκρασία  του αίματος των αγγείων. Μια τέτοια μέτρηση όμως δεν είναι εφικτή και για αυτό χρησιμοποιείται εναλλακτικά η θερμομέτρηση της κεντρικής πνευμονικής αρτηρίας είτε περιοχών που βρίσκονται κοντά σε μεγάλα αγγεία όπως το στόμα, ο οισοφάγος ,η μασχάλη, το ορθό ή  η τυμπανική μεμβράνη.

Μέση τιμή της Φυσιολογικής θερμοκρασίας διαφόρων σημείων σε ενήλικες .

        ΣΤΟΜΑ         ΟΡΘΟ      ΜΑΣΧΑΛΗ ΤΥΜΠΑΝΙΚΗ ΜΕΜΒΡΑΝΗ (ΑΥΤΙ)       ΜΕΤΩΠΟ
 37,4ο C -37,7ο C   37,5ο C-38ο C    36,5ο C-37ο C   37,5ο C– 38,3ο C 34,4ο C – 36ο C

 

Οι πιο αξιόπιστες μετρήσεις της θερμοκρασίας λαμβάνονται με :

α) ένα ηλεκτρονικό δέκτη-θερμόμετρο στην πνευμονική αρτηρία

β) με θερμίστορα επί της μεμβράνης του τυμπάνου .

γ) με δέκτη τοποθετημένο στον οισοφάγο ή στο ρινοφάρυγγα.

Στην πράξη η κεντρική θερμοκρασία του σώματος μετράται με

 • Γυάλινα Υδραργυρικά ή Ηλεκτρονικά Θερμόμετρα μασχάλης.
 • Ηλεκτρονικά θερμόμετρα επαφής (ορθικά, στοματικά, μασχαλιαία )
 • Θερμόμετρα ηλεκτρονικά με μέτρηση χωρίς η με επαφή (μονά ηλεκτρονικά χειρός, μετώπου, αυτιού, θερμομετρικές ταινίες, τυμπανικές μεμβράνες μιας χρήσεως και ειδικά αυτοκόλλητα μέτρησης θερμοκρασίας).
 • Χημικά θερμόμετρα (μασχάλη, μέτωπο) .
 • Υπέρυθρα θερμόμετρα (τυμπανική, χρονική αρτηρία).
 • Θερμικές κάμερες/συστήματα θερμικής απεικόνισης χωρίς επαφή από απόσταση.

ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΕΠΑΦΗΣ Ή ΑΝΕΠΑΦΑ;

Από τα παραπάνω είδη θερμομέτρων  τα υδραργυρικά θερμόμετρα μασχάλης  αν και αποτελούν τα παραδοσιακά όργανα θερμομέτρησης ,τείνουν να καταργηθούν και δεν είναι πλέον διαθέσιμα σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τόσο τα θερμόμετρα μασχάλης  όσο και τα ορθικά  δεν θεωρούνται  ότι δίνουν αξιόπιστες μετρήσεις. Απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο για την εμφάνιση των μετρήσεων και δεν είναι βολικά στη χρήση.

Τα στοματικά ,μασχάλης και ορθικά προϋποθέτουν επίσης φυσική  επαφή και μπορεί να προκαλέσουν ενόχληση ή να  αυξήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης μιας λοίμωξης.

Τα ανέπαφα πραγματοποιούν λήψη μέτρησης από πολύ μικρή απόσταση, αποτελούν μια καλή επιλογή καθώς είναι αξιόπιστα , γρήγορα , πρακτικά, εύκολα στη χρήση και μη επεμβατικά, ασφαλή για τον ασθενή χωρίς να προκαλούν επιπλοκές ,δυσφορία ή πόνο.

Κάποια διαθέτουν ηχητικές και οπτικές προειδοποιήσεις.  Oι διαφορετικοί φωτισμοί στην οθόνη πράσινοι, πορτοκαλί και κόκκινοι φωτισμοί , δείχνουν αν  η θερμοκρασία του σώματος είναι κανονική . Μπορεί επίσης να προειδοποιούν με ηχητικό συναγερμό σε περίπτωση πολύ χαμηλής ή υψηλής θερμοκρασίας.

Κάποια διαθέτουν  πολλαπλά σετ μνήμης για να  μπορούν να αποθηκεύουν τα δεδομένα  για εύκολη ανάλυση και σύγκριση.

Δεδομένου ότι η χρήση τους δεν συνεπάγεται επαφή με την επιφάνεια του σώματος, ο κίνδυνος διασταυρούμενης μόλυνσης είναι αμελητέος και δεν απαιτείται απολύμανση ούτε καλύμματα ανιχνευτή μίας χρήσης. Κατά συνέπεια σε περιόδους λοιμωδών  επιδημιών που προκαλούν πυρετό, όπως ο ιός SARS-CoVid-2 ή η ασθένεια του ιού Έμπολα, η χρήση συσκευών μέτρησης θερμοκρασίας χωρίς επαφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης των μολύνσεων .

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΑΝΕΠΑΦΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ (IR)

Τα Ανέπαφα Θερμόμετρα Υπερύθρων (IR) ή  (Non Contact Infrared Thermometers) είναι θερμόμετρα που μπορούν να μετρούν τη θερμοκρασία από μικρή απόσταση. Είναι γνωστά και ως  «θερμόμετρα θερμικής ακτινοβολίας» ή “υπερύθρων” ή “θερμόμετρα λέιζερ”.

ΑΡΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Όλα τα σώματα με θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν (-273,15ο C ή 0ο Κ), εκπέμπουν θερμική ακτινοβολία, ακόμα και τα αντικείμενα που νομίζουμε ότι είναι πολύ κρύα (όπως οι κύβοι πάγου). Όσο μεγαλύτερη θερμοκρασία έχει ένα σώμα τόσο περισσότερη θερμική ακτινοβολία εκπέμπει. Επιπλέον κάθε σώμα μπορεί να δέχεται ακτινοβολία από όλα τα γύρω σώματα που έχουν θερμοκρασία πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Μέρος της θερμικής ακτινοβολίας, που εκπέμπει ένα σώμα είναι η υπέρυθρη ακτινοβολία. Είναι αμέσως μετά το ερυθρό χρώμα της ορατής ακτινοβολίας, στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, με περιοχή μηκών κύματος από 0,75 10-6 έως 10-3 μέτρα.

Χωρίζεται σε επιμέρους περιοχές σε σχέση με την απόστασή της από την περιοχή του ερυθρού χρώματος της ορατής ακτινοβολίας  σε :

 • Κοντινή (SW) με μικρό μήκος κύματος, από 0,75 . 10-6 έως 2 . 10-6 (σε μέτρα).
 • Μέση (MW) με μεσαίο μήκος κύματος, από 2 . 10-6 έως 7 . 10-6 (σε μέτρα).
 • Μακρινή (LW) με μεγαλύτερο μήκος κύματος, από 7 . 10-6 έως 10-3 (σε μέτρα).

Τα θερμόμετρα υπέρυθρων  IR μετρούν την Υπέρυθρη ακτινοβολία ( IR) που εκπέμπεται από ένα αντικείμενο για να προσδιορίσουν τη θερμοκρασία του αντικειμένου. Διαφορετικοί τύποι επιφάνειας εκπέμπουν διαφορετικές ποσότητες υπέρυθρης ενέργειας.  Η εκπομπή είναι το μέτρο της ικανότητας ενός αντικειμένου να εκπέμπει υπέρυθρη ενέργεια. Η εκπομπή μπορεί να έχει τιμή από 0 (π.χ., γυαλιστερή επιφάνεια, όπως καθρέφτης) έως 1,0 (μαύρο σώμα). Οι περισσότερες επιφάνειες έχουν υψηλή εκπομπή (πάνω από 0,9 για τις περισσότερες βιολογικές επιφάνειες) και τα περισσότερα θερμόμετρα IR βασίζονται σε αυτήν την απλοποιημένη υπόθεση.

Η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στην εστίαση της υπέρυθρης ακτινοβολίας, που εκπέμπεται από ένα αντικείμενο, από τον οπτικό φακό. Μέσω αυτού, η υπέρυθρη ακτινοβολία περνάει στον ανιχνευτή υπέρυθρων, ο οποίος στέλνει τα δεδομένα στους ηλεκτρονικούς αισθητήρες, όπου γίνεται η μετατροπή των δεδομένων . Η ένταση της ακτινοβολίας μετατρέπεται σε ηλεκτρικό σήμα και μετά την αντιστάθμιση για τη θερμοκρασία περιβάλλοντος , εμφανίζεται στην ειδική οθόνη υγρών κρυστάλλων (LCD) ως ένδειξη σε μονάδες θερμοκρασίας .

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

ΑΝΕΠΑΦΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ- ΜΕΤΩΠΟΥ  (Forehead thermometer)

Το θερμόμετρο μετώπου τοποθετείται στο μέτωπο του ασθενούς σε απόσταση  3-5 εκ.. Ένας αισθητήρας υπέρυθρων ανιχνεύει την υψηλότερη μετρούμενη τιμή, ενώ ένας δεύτερος αισθητήρας μετρά τη θερμοκρασία περιβάλλοντος. Η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο μετρημένων τιμών, λαμβάνοντας υπόψη τους υπολογισμούς κλινικής εξισορρόπησης, δίνει τη θερμοκρασία του σώματος που εμφανίζεται στην οθόνη LCD.

Τα θερμόμετρα αυτά προσφέρουν  άνετο τρόπο μέτρησης της θερμοκρασίας του σώματος και θεωρούνται αξιόπιστα και πρακτικά.  Η ταχύτητα μέτρησης είναι λιγότερη από 2 δευτερόλεπτα. Είναι εύκολα στη χρήση. Μπορεί να διαθέτουν πλήκτρο μέτρησης, πλήκτρο μετατροπής , πλήκτρο ελέγχου μνήμης .Δεν έρχονται σε επαφή με το δέρμα ώστε να αποφεύγονται οι μολύνσεις. Το φυσιολογικό εύρος θερμοκρασίας στο μέτωπο κυμαίνεται μεταξύ 35,4 ° C και 37,4 ° C.

 

ΑΝΕΠΑΦΑ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΑ ΥΠΕΡΥΘΡΩΝ-ΑΥΤΙΟΥ

Η θερμοκρασία του τυμπάνου μετράται με έναν αισθητήρα υπερύθρων. Η άκρη του θερμομέτρου απλώς εισάγεται στο ακουστικό κανάλι και το αποτέλεσμα της μέτρησης παρέχεται σε μόλις ένα δευτερόλεπτο! Εκτός από την ευκολία χρήσης, αυτή η μέθοδος μέτρησης είναι επίσης πολύ αξιόπιστη – υπό την προϋπόθεση ότι η αξιοπιστία έχει αποδειχθεί για κλινικούς σκοπούς. Τα προσεκτικά κατασκευασμένα θερμόμετρα αυτιών μετρούν με πολύ υψηλό βαθμό ακρίβειας και έχουν χαμηλή διακύμανση αποτελέσματος.

Το φυσιολογικό εύρος θερμοκρασίας αυτιού κυμαίνεται μεταξύ 35,5 ° C και 37,7 ° C. 37.

 

ΠΗΓΕΣ

1.http://library.tee.gr/digital/techr/2005/techr_2005_2_tsoukalis.pdf

2.Non-contact infrared thermometers — NIHR Community Healthcare MIC

https://www.community.healthcare.mic.nihr.ac.uk/reports-and-resources/horizon-scanning-reports/hs-report-0025

3.http://repository.library.teiwest.gr/xmlui/handle/123456789/6414

 

G-MEDICAL